In Gekleurd door Brazilië beschrijft Ilona Lammertink de geschiedenis van de succesvolle adoptie van haar dochter Myrthe, de later misgelopen adoptie van haar biologisch zusje Maartje en het moment dat Myrthe op bijna 16-jarige leeftijd kennis maakt  met haar geboorteland en haar familieleden. Daarnaast laat ze de lezer op humoristische wijze kennismaken met de flamboyante Braziliaanse cultuur, bol van bureaucratie, toevalligheden en tegenslagen, waarin dingen gebeuren die men niet voor mogelijk houdt en die als een rode draad door het verhaal loopt. Alle gebeurtenissen uit deze periode in het leven van Myrthe en haar moeder worden op zeer menselijke en herkenbare wijze beschreven. Het is een verhaal met emoties, twijfels en alledaagse beslommeringen, gekenmerkt door mooie, spannende en bijzondere momenten. Uiteindelijk valt alles samen als licht dat door een caleidoscoop een schitterende mozaïek van kleuren vormt.

 

Deel één beschrijft de adoptie van Myrthe: Nadat de biologische moeder van een aspirant adoptiekindje zich op de rechtbank op het laatste moment terug trok in verband met berichten over kinderhandel in Brazilië, leek Ilona’s wereld in te storten. De locale bevolking van het gebied in de binnenlanden waarvandaan de adoptie zou plaatsvinden stelde echter alles in het werk om in ieder geval één ongewenst kind “een gouden wieg” te bezorgen. Zo werd kennis gemaakt met Célia, een jonge ongehuwde vrouw die onbedoeld zwanger was van haar tweede kindje en op zoek was naar een oplossing voor haar ongeboren baby. Er ontstond een band tussen de twee moeders, Ilona leerde haar en haar familie kennen en had de bijzondere ervaring aan haar bed te mogen staan, toen Myrthe werd geboren. Eenmaal terug met Myrthe in Nederland blijft het contact met Célia bestaan en loopt het als een rode draad door haar leven.

In deel twee lijkt de geschiedenis zich te herhalen: In 1997 is Célia opnieuw ongewenst zwanger en vraagt ze Ilona ook dit kindje voor haar groot te brengen. Zij vertrekt opnieuw naar Brazilië waar een zusje van Myrthe, Maartje, wordt geboren en aan haar zorgen wordt toevertrouwd. In afwachting van de laatste gerechtelijke procedures verandert deze droom echter in een nachtmerrie: een crimineel, die zich uitgeeft voor de biologische vader dwingt haar uiteindelijk onder dreiging van vuurwapengeweld de baby na 10 dagen terug te geven aan Célia.

Deel drie beschrijft het verlangen van de bijna zestienjarige Myrthe kennis te maken met haar geboorteland en haar familie. Zomer 2004 reizen moeder en dochter een maand naar Brazilië. Het werd een reis die bol stond van ervaringen en bijzondere ontmoetingen, de zoektocht naar Maartje en de hereniging met Célia en Myrthe’s broertjes en zusjes. Een reis die meer werd dan een simpele terugkeer naar de wortels van Myrthe.

Célia kijkt goed naar de baby en

geeft haar dan zonder aarzelen over

aan mij: “Para vocês”, voor jullie,

zegt ze zacht.

*

Ze stond in een kroeg, tegen haar slaap rustte een revolver, vastgehouden door Dunga. “Ik kom de baby halen” , gilt ze, “anders gaan we er allemaal aan, het is serieus! Ik moet, ik kan niet anders…”

*

Ik richt me tot Célia en zeg: “Ik kom je onze dochter voorstellen, dit is Myrthe”.

Gekleurd door Brazilië

PIJLABO

Gekleurd door Brazilië

Myrthe met haar broers en zusjes.

Uit de inhoud